Vždycky to začíná stejně, když najdeme okno v diáři… Kam vyrazíme? Nooo, na Těrlicku je zase soustředění. OK, tedy směr sever 🙂

A je rozhodnuto. Abychom nejeli „jen tam“, rezervujeme obytňák s dostatečným předstihem v půjčovně karavanemdosveta.cz. Pro tátu šaltrpáková výzva. Pro mámu výzva v podobě náplně (vnější i vnitřní) pro ty naše raketky 😉 Začínáme plánovat přibližnou trasu pro naše ratolesti, které jako motivaci mají jednoznačně kamarády ze severu.

Hlavním motivem této cesty nakonec byly rozhledny.

První navštívená byla Kopaninka. Člověk opojen pohledem shora se na vzpomínkovém místě nedaleko rozhledny ihned vrátí do reality, Honzíkův kříž.

Od Kopaninky jsme se přesunuli do Oderských vrchů, kde naše kroky vedly na Veselskou rozhlednu. Krásný výhled. Děti zaujaly také šachové figurky kolem rozhledny. Hned kousek odsud na nás čekala další vyhlídka, tentokráte z rozhledny Pohoř-Olšová.

Aby těch rozhleden nebylo moc, následující cíl byl větrný mlýn Nové Dvory. Je mi jasné, že při další návštěvě určitě využijeme prohlídku uvnitř. Na zahradě koukáme na mlýnský kámen, tak aspoň budeme vědět, jak to všechno v takovém mlýnu šlape. Každopádně díky této zastávce jsme objevili projekt Technotrasa s několika zajímavými místy.

Šibenice. Betonová rozhledna, která svým vzezřením připomíná opevnění, kterých je v této lokalitě hodně. Podobně jako Veselská rozhledna je i Šibenice je součástí Stezky rozhleden Silesia.

Rozhlednám na chvilku stop. Teď nás čeká Dětský ranč v Hlučíně. Krmení zvířátek, králík větší než sousedovic jezevčice, prolízačky a projížďka na koni.

Z Hlučína jsme se přesunuli do Ostravy, kde jsme v Hošťálkovicích koukli z rozhledny na Ostravu, holky zařádily na lezecké stěně, kolobrndy jsme na cesty nebrali, tak si pumptrack jen proběhly.  Přes Karvinskou rozhlednu v golfovém rezortu, která je kopií těžební věže, jsme doputovali na místo určení.

Několik dní vodních hrátek uteklo jako voda a my se vydali přes krátkou zastávku u známých zpět na jih. Ve Starém Městě jsme si prošli Kovozoo a Muzeum veteránů, které sídlí ve stejném areálu. Poblíž jsme také navštívili Človíčkovu stezku ve Sportparku Rybníček, která připomíná dětem, jak se vyvíjel sport. Ze Starého Města jsme se vydali směr Vlčnov, s krátkou zastávkou na Rozhledně u Trojice.

Prázdniny jsme zakončili poblíž Brna v Papouščí zoo v Bošovicích.